ASI-BG.COM • Виж темата - Арабският свят и Турция

Арабският свят и Турция

Арабският свят и Турция

Мнениеот t1n43t0 » Съб Ное 28, 2009 11:38 am

Видях този подфорум и осъзнах, че хич не е развит, така че...
Реших да започна с една любима на всички ни (надявам се) тема - Арабският свят и Турция. И тъй като се намираме в Курбан Байрама, именно за него е и първият ми пост:

КУРБАН БАЙРАМ
Изображение

Всеки народ има празници. Мюсюлманите също имат своите празници. Разликата между празниците в Исляма и другите празници се състои в това, че при немюсюлманите празникът е повод за веселие и почивка, докато при мюсюлманите освен почивка и веселие, празникът е причина за общение със Създателя и време за равносметка на живота и поведението.

Според Исляма празникът е време и за радост, както и за размисъл за земния така и за отвъдния живот, защото в Исляма празниците винаги са след извършване на определен ибадет (служба). След него започва празникът, който е вид награда. И в отвъдния живот вярващите ще получат наградата от Аллах Теаля, заради това, че в този живот са изпълнили своята мисия.

Курбан байрам е именно такъв празник. Празник, в който се извършва поклонението хадж – световния мюсюлмански конгрес в Мекка. Той на практика е израз на равенството между мюсюлманите, там се срещат и се запознават мюсюлмани от целия свят, разбират се по между си без да знаят общ език, там говорят чувствата... Този всеобщ ибадет няма равен на себе си, защото напомня за деня, в който всички хора, независимо от националност, език и цвят на кожата, ще застанат пред Всевишния Аллах, за да получат справедлива присъда за делата си.

Поклонението хадж е ибадет, който спомага мюсюлманите да заздравят вярата си, да се сдобият с по-голямо самочувствие и да станат по-издръжливи на изпитания. От друга страна посещението на светите места спомага за разбиране историята на Исляма, като същевременно убеждението в съществуването и единството на Всевишния се задълбочава в сърцата им.

Този празник не се празнува само в Мекка, тъй като практически е невъзможно всички мюсюлмани да отидат там. Ако една малка част от мюсюлманите имат възможност да посетят светите места и да извършат поклонение, то останалите празнуват по родните си места.

Курбан байрам е характерен с курбаните, които се принасят в жертва в името на Аллах. Смисълът на курбана не се състои в коленето на животното, нито в неговата кръв, нито пък в месото му. Целта на курбана се изразява в боязънта пред Аллах и подчинението на Неговата повеля. В тази връзка в Свещения Коран е казано:

"Не тяхното месо, не тяхната кръв ще стигне до Аллах, а вашата набожност ще стигне до Него. Така Той ви ги е подчинил, за да въвеличавате Аллах, че ви е напътил. И възрадвай благодетелните!" (Хадж, 22: 37)

Целта на религията, целта на живота, целта на съществуването е боязънта пред Аллах. Човек се ражда, живее и умира. Ако всичко в живота му е съобразено с повелите на Аллах, то той има смисъл. Всъщност появата и смъртта на човек са единствено по волята на Аллах. Но, животът също трябва бъде съобразен с това, което Той одобрява. Само тогава в него ще има смисъл, ще е полезен и само тогава човек ще е щастлив...

Всевишният Аллах повелява:

"Кажи: “Моята молитва и моето служене, и моят живот, и моята смърт са за Аллах, Господа на световете.”" (Енам, 6: 162)

Курбанът е жертвоприношение единствено заради Аллах, за да заявим предаността си към Него. Изразяването на тази преданост не пречи мюсюлманинът да се възползва от месото на жертваното животно, не пречи и да бъдат нахранени близките и бедните от това месо. Основната цел обаче от курбана не е ритуалът, не е символиката, нито материалната полза. Основната цел е боязънта пред Аллах и чувството за преданост пред Него. Мухаммед саллеллаху алейхи ве селлем казва в хадис:

“О, хора! Пренесете животно в жертва, като се надявате на награда от Аллах за това извършено от вас дело.” (ет-Тергиб вет-Терхиб)

“Който принесе в жертва животно с искреност за Аллах и с надежда от Аллах за награда за това дело, това животно ще бъде за него преграда пред огъня на Ада.” (ет-Тергиб вет-Терхиб)

Следователно, жертвоприношението в Исляма е израз на съчетаването на духовното и материалното, което е залегнало в основата на ислямската религия.

Жертвоприношението е сунната на Ибрахим (алейхисселям), получил като изпитание заповед от Аллах да принесе в жертва сина си. Ибрахим показал готовност да изпълни тази повеля и даже е пристъпил към нейното изпълнение. В този момент обаче идва милост от Аллах, Който изпраща на Ибрахим коч, който да принесе в жертва вместо сина си. Това още веднъж показва, че целта от курбана е да се заяви предаността, искреността и себеотрицанието като се колят в името Му курбани.

Погледнато от друг ъгъл, това показва, че ислямската религия отдава особено значение на човека като поставя всичко в негово подчинение:

"И подчини Той за вас нощта и деня, и слънцето, и луната, и звездите са подчинени на Неговата повеля. В това има знамения за хора проумяващи." (Нахл, 16:13)

Всичко е в подчинение на човека в това число и животните, които се принасят в жертва...

Истинският притежател обаче е Аллах Всевишния, поради което животните се колят в Негово име.

Така през дните на Курбан байрам изпъква важността на човека във вселената, на яве излиза неговото господство на земята. В същото време се разбира и истината, че въпреки достойното място на човека във вселената, той не е абсолютен господар. И хората имат Господар, Който е господарят на всичко. Той е, Който заслужава преклонение и в Негово име се вършат всички добри дела. Той е абсолютният Владетел, Който се разпорежда според волята Си.

През тези дни на преден план излиза и взаимната помощ между мюсюлманите, богатите са задължени да колят курбан и така подпомагат бедните. Това също е в името на Всевишния, което показва, че те прилагат Неговата заповед във всеки аспект на техния живот.

Накратко казано, мюсюлманският празник Байрам е повод за преклонение пред Аллах, радост и подобряване на взаимоотношенията между хората. Ние всички се възползваме рационално от тази възможност да празнуваме като истински мюсюлмани.

източник: http://www.way-to-allah.com/bul/islam/i ... tr_bul.htm
Изображение
'Je te souhaite tellement fort...
Je te souhaite trop d'amour.
Prends la vie à bras le corps,
puisque les miens sont trop courts...'
Аватар
t1n43t0
V.I.P.
V.I.P.
 
Статус:
Мнения: 3936
Регистриран на: Пет Ное 27, 2009 6:46 pm
Местоположение: София, България/Aberdeen, United Kingdom {İstanbul, Türkiye ♥ Madrid, España ♥ Θεσσαλονίκη, Ελλάδα}
Skype: ciarte013
Пол: Жена

Re: Арабският свят и Турция

Мнениеот viki_17 » Съб Ное 28, 2009 7:46 pm

Браво миличка, тъкмо ще науча повече за тях! Ако ми попадне нещо, ще се допитам до теб - да го включим. [10668_524.GIF]
Изображение
Image
- Животът е дълъг, ако е пълен…Нека го измерваме с постъпки, а не с време...Сенека
Аватар
viki_17
Дървен философ
Дървен философ
 
Статус:
Мнения: 8958
Регистриран на: Пет Ное 27, 2009 5:30 pm
Местоположение: Перник
Skype: velikdenche
Пол: Жена

Re: Арабският свят и Турция

Мнениеот bobi_84 » Пон Ное 30, 2009 6:59 pm

Ето нещичко и от мен......

Рамазан байрам или познат още като Шекер Байрaм

Рамазан Байрамът-на арабски: عيد الفطر,- "ид (ейд) ал-фитр"), познат и като Шекер Байрам, е мюсюлмански празник на разговяването, отбелязван в чест на приключването на говеенето (постите) през месец рамазан. През целият месец рамазан мюсюлманите през деня — от зазоряване до залез слънце (ифтара), говеят (постят), като не ядат и не пият нищо.

В навечерието на празника се раздава зекят ал-Фитр (размерът на който се определя от Главно мюфтийство). На празника вярващите се поздравяват с думите "Ид мубарак"! (Щастлив празник!). Задължително най-напред децата поздравяват своите родители и роднини и искат прошка от тях.

Този празник продължава 3 дни до късни часове и всички се веселят. На празника се сервират сладки ястия — баклава, сладки и кафе с много захар, затова се нарича също Шекер Байрам.

Започнал да се отбелязва през 624 г....
Последна промяна bobi_84 на Пон Ное 30, 2009 11:44 pm, променена общо 1 път

"И най - обикновеното нещо придобива очарование щом започнем да го крием" -“ Портретът на Дориан Грей “
Аватар
bobi_84
V.I.P.
V.I.P.
 
Статус:
Мнения: 2700
Регистриран на: Пет Ное 27, 2009 11:41 pm
Местоположение: Варна
Skype: stanoi4o1

Re: Арабският свят и Турция

Мнениеот bobi_84 » Пон Ное 30, 2009 7:17 pm

Национални празници-Турция...


1 рнуари-Нова година-"Yılbsşi"-на арабски(جديد من جودينا)
23 април-Ден на националния суверенитет и децата-"Ulusal Eğemenlik ve Çocuk Bayramı"
19 май-Празник на младежта и спорта-"Gençlik ve Spor Bayramı"
30 август-Празник на победата-"Zaer Bayramı"
29 октомври-Празник на Републиката,най-големият национален празник-"Cumhuriyet Bayramı"
10 ноември-Денят на смъртта на Ататюрк-"Ataürk ölüm yıldönümü"-на този ден в о9:05 часа сутринта започват да вият сирени и цялата страна замира в мълчание,пешаходците спират,клаксоните на колите свирят......

"И най - обикновеното нещо придобива очарование щом започнем да го крием" -“ Портретът на Дориан Грей “
Аватар
bobi_84
V.I.P.
V.I.P.
 
Статус:
Мнения: 2700
Регистриран на: Пет Ное 27, 2009 11:41 pm
Местоположение: Варна
Skype: stanoi4o1

Re: Арабският свят и Турция

Мнениеот roslava » Сря Дек 02, 2009 11:21 pm

Много ми е интересно за тази религия,защото дъщеря ми има приятели мюсюлмани и те доста и са разказвали за тази релиция и тяхните празници.
Искам да зная на Шекер Байрам и на Курбан Байрам всички ли постат.
Изображение
Аватар
roslava
Почетен член
Почетен член
 
Статус:
Мнения: 12320
Регистриран на: Пет Ное 27, 2009 5:31 pm

Re: Арабският свят и Турция

Мнениеот t1n43t0 » Нед Дек 13, 2009 3:23 pm

НАМАЗЪТ

Изображение

Намаз (от перс. نماز) на турски и персийски означава молитва. Тя е една от стълбовете на исляма - фарзове (задължения) на мюсюлманина. Петкратна е. Аллах казва, че първото нещо, за което ще търси сметка на хората, когато отидат в Ахирета (отвъдното) е дали са правили намаз, защото това е единственото нещо, което ги отличава от немюсюлманите. Всяка една молитва трябва да бъде извършена навреме. За мъжете е най-добре да я изпълнят в джамия, докато за жените не е задължително. Всяка една молитва се състои от рекяти (части), които са в различен брой за различните молитви. Рекятите биват фарз рекят (задължителен) и сунна рекят (не е задължителен, той е правен от пророка допълнително).

Неизпълнението на петкратната задължителна молитва, без да има някоя религиозна причина за това, е голям грях.

Една от многото ползи, която се извлича, при изпълнението на задължителната молитва е опрощението на малките грехове, които са направени във времето между молитвите.

Пророкът Мохаммад (Аллах да го благослови и с мир да го дари) е казал:
„Ако в двора на някой от Вас тече река, и Вие се миете в нея по пет пъти на ден, би ли останала мръсотия по телата Ви.” Сподвижниците му казали: „Не, не би останала.” Тогава пророкът (Аллах да го благослови и с мир да го дари) казал: „Същото е и с петкратната молитвата, благодарение на която Аллах опрощава греховете.”


Допълнителен намаз:

Петъчен намаз.

Петъчната молитва (Джумуа) се изпълнява групово на мястото на обедната молитва. Тя е задължителна за мъжете и по желание за жените. Състои се от церемонна хутба, след което се изпълняват два рекята.
Cuma (джума) - петък

Дженазе намаз.

Тази молитва се изпълнява на мюсюлмански погребения. Тя се различава от останалия намаз по това, че не се състои от рекяти. Вместо това се произнасят четири такбира, между които се чете сура Ал-Фатиха, молитва за Мохамед и две дуи.

Уитр.

Уитр намаз е бил задължителен за Мохамед и пожелание за останалите. Изпълнява се между Иша и Фаджр. Броят на рекятите е от един до 11, по желание на молещия се.

Йид.

Йид или още Байрам намаз е задължителен и се изпълнява между Фаджр и Зухур след тържествена церемония в джамията. Състои се от два рекята, в началото на които се произнасят 7 такбира.

Тахаджуд.

Изпълнява се през нощта по желание. Състои се от неопределен брой рекяти, които се изпълняват по двойки.

--> Предварителни изисквания

1. Изпълняващият молитвата да е чист. С други думи, да е в састояние на абдест, гусул или таямум.
2. Изпълняващият молитвата да носи чисти и скромни дрехи.
3. Мястото, на което се изпълнява молитвата да е чисто.
4. Молещият се да е обърнат към Кааба.
Изображение
'Je te souhaite tellement fort...
Je te souhaite trop d'amour.
Prends la vie à bras le corps,
puisque les miens sont trop courts...'
Аватар
t1n43t0
V.I.P.
V.I.P.
 
Статус:
Мнения: 3936
Регистриран на: Пет Ное 27, 2009 6:46 pm
Местоположение: София, България/Aberdeen, United Kingdom {İstanbul, Türkiye ♥ Madrid, España ♥ Θεσσαλονίκη, Ελλάδα}
Skype: ciarte013
Пол: Жена

Re: Арабският свят и Турция

Мнениеот bzbz » Нед Дек 27, 2009 4:33 pm

Мюсюлмански празник Ашура
Ден на честване на пророците и пратениците на Аллах - един от шестте основни мюсюлмански празници и се отбелязва на десетия ден от месец мухарам.

В България празникът се отбелязва с приготвянето на ашуре - празникът има различно тълкувание от сунитите и шиитите - сунити свързват празника и със смъртта на Хюсеин ибн Али, а някои шиити свързват празника и със засядането на Ноевия ковчег.


Bчepa беше Aşure Günü-Ашуре гюню-денят на ашурето (миналата години пак се застъпи но с др. имен ден ... ). Дата е подвижна т.т. сменя се всяка година, но винаги е на 10 ден от 1-вия месец (Мухарpам) от календара хиджра (**ashura (ar.) - дeceтu). .........

На този ден се пости кактo u пpeдишните два дена, като тези пости не са задължителни както по времето на Рамазана, а вечерта се раздава ашурето. Обикновено се дава на по-възрастните от семейството (чичовци, стринки, баби, дядовци....), съседи, приятели и така цял лунен месец (т.е. ако не успеете да направите и раздадате днес , имате още 27 дена да го направите..... [107.gif]

Давам ви и рецепта по която аз правя Ашурето:
Турско ашуре
Необходими продукти:
2 ч.ч. жито
1 ч.ч. леблебия
5 ч.ч. захар
1 ч.ч. боб
15 ч.ч. вода
1/2 ч.ч. ориз
1 ч.ч. стафиди
1 ч.ч. сушени кайсии, нарязани на кубчета
сушени сливи
1 ч.ч. сушени смокини, нарязани
1 бр. портокал
За украса:
счукани орехи, шам фъстък, канела и зърна нар
Начин на приготвяне:
Житото, боба, леблебията и стафидите се измиват и се слагат в отделни купи с вода да набъбнат за 1 нощ. На другия ден житото се цеди и се слага в голяма емайлирана тенджера с 15 чаши вода да се свари. Обира се пяната. Боба и леблебията също се цедят и се варят по отделно. Оризът се измива и се добавя към житото. Житото трябва да къкри около 4 часа и половина на тих огън за да омекне добре. След като житото се свари и се получи гъста чорба се добавят захарта, леблебията и боба. Добавя се и добре измитата и нарязана на парченца портокалова кора, кайсиевите кубчета, сливите и стафидите. Къкри до готовност - трябва 2-3 пъти всичко да кипне. След като се свали от огъня може да се добавят и ябълки нарязани на кубчета, ядки по желание (орехи, лешници, бадеми).

След като се свали от огъня се добавят смокините, разпределя се в купички и след като изстине се украсява. Украсява се с канела, орехи, нар, по желание се поръсва с розова вода.
bzbz
новак
новак
 
Статус:
Мнения: 3
Регистриран на: Чет Мар 18, 2010 8:32 pm
Пол: Жена

Re: Арабският свят и Турция

Мнениеот Hurricane » Пон Яну 04, 2010 4:10 pm

Може да не е много по темата.

Имам една съученичка с турска кръв. Казах й като и правят "Къна Геджеси" да ме покани да отида и аз ,че ми е много интересно. И тя каза,че ще ме покани дори да е след 10 години [107.gif]

А имам въпрос може ли аз като съм християнка и не следвам техните традиции [question.gif] да отида на подобно нещо някой ден ?
Изображение
Изображение
Аватар
Hurricane
фен
фен
 
Статус:
Мнения: 178
Регистриран на: Пон Ное 30, 2009 3:50 pm
Местоположение: Sofiq

Re: Арабският свят и Турция

Мнениеот bzbz » Нед Мар 21, 2010 11:41 pm

bobi_84 написа:[i]Мюсюлмански празник Ашура


bobi, Когато се копира от някъде(в случая от МЕН), е хубава да се дава или цитат, или поне да се сложи името на u3то4Huka.
tera_101 - разбира се, 4e MoжE ;) ; ето малко инфо:

"KъHa(henna) – рисунките са като дантели ...по целите ръце и крака ,...красота! Прaви се обикновено за свтаба. Имат и традиция или вярване, колкото по-дълго издържи къната , толкова по-здрав и продължителен ще бъде бракъT; също така имa обичая булката да не пипа нищо в дома (да чисти, готви, а бе kъHata го има и в Турция, и по целия арабски, магребски, мюсюлмански свят)

http://www.bodyartbyjen.com/ebayitems/bridesamples.jpg
http://asianvoices.files.wordpress.com/ ... nna202.jpg
http://www.hennasupply.com/gifs/indian-henna.jpg
http://travel.nationalgeographic.com/pl ... -girls.jpg
http://www.india-crafts.com/images/sura ... e-hand.jpg
http://farm4.static.flickr.com/3081/256 ... fd21_o.jpg
http://mariashennaart.com/1-Design/Asse ... ghenna.jpg"


"А сега красотаTa от комшийска Турция Mr. Green Love Crazy:


Има TR кънA - http://farm1.static.flickr.com/228/4455 ... dcc189.jpg ; http://www.marinasalvador.com/blog/wp-c ... henna1.jpg ; http://img.alibaba.com/photo/11561135/H ... Powder.jpg (koyato se razlichava ot arabskata I ot indiiskata)– зелена, която се смесва с вода, получената смес оцветява в орaHжево. Оцветяват се пръCTите на ръцете, или средата на дланта, както и косата. Има си специална вечер Кана геDжeси (Kına gecesi - http://i1.trekearth.com/photos/51586/kina_gecesi.jpg ; http://img512.imageshack.us/img512/4959 ... 666ac8.jpg ; http://img476.imageshack.us/img476/4190 ... xxxrn2.jpg ; http://img146.imageshack.us/img146/3527/kna2ip6.jpg ; ), преди сватбата ,когато се
http://fotogaleriresimleri.haberler.com ... i-18_b.jpg
http://www.berrhotel.com/istanbul/conte ... gecesi.jpg
http://nysdelight.files.wordpress.com/2 ... 01-128.jpg


събират женорята от сeмеuствотo на булката и на зетa, САМО ЖЕНИ, и има песни, танци, музика, храна, и къносват булката за здраве и благодат,; нещо като bachelorette party (mominsko parti). Бъдещата булка се слага в средата на стаята, покрива се с червен воал(було), ръцете се намазват с кана, свиват се в юмруци , слага се златна паричка в ръката И , и се увиват в едни специални торбички (http://www.livaceyiz.com/images/uploads/kina.jpg ; http://www.gorgoda.com/yukleme//kina-gecesi.jpg ; http://img383.imageshack.us/img383/4383/42530004xl4.jpg ) и така стои колкото иска – колкото по-дълго, толкова по-наситен цвят се получава. (Украсяването с къна е популярно И при някои евреи, християни, хиндус, зороастрийци) . В TR се къносват също по време на религиозните празници (Рамазан Байрам, Курбан Байрам, Канидили), когато има Мевлут (някакво религиозно отбелязване). Но за разлика от Индия И Арбаския свят, тук не се рисуват , особено хората от старата генерация просто потапят пръстите на ръцете в сместта.


Аз лично си купувам от арабска хенна от Саудитска aрабu9 от магазина “Arifoğlu” ot Mısır Çarşısı ... (да не се бърка с КаpılıÇarşısı Mr. Green), в тубичка с отворче за рисуване ( SABA KONE HENNA PASTE, U.A.E., Export Quality - http://www.twenga.de/angebot/50398/5448 ... 80452.html ), кафява е на цвят. Ако я държа за 30 мин, издържа 2-3 дена, ако го държа 2-3 часа,тогава откарва поне 10 дена (но аз лично нямам толкова време и нерви да стоя мирна)."


oT Tyk
bzbz
новак
новак
 
Статус:
Мнения: 3
Регистриран на: Чет Мар 18, 2010 8:32 pm
Пол: Жена

Re: Арабският свят и Турция

Мнениеот Моргана » Нед Мар 28, 2010 12:45 am

Бз - радвам се да те видя тук [236.gif] [236.gif] [236.gif]
извинявам се за недоразумението с постовете [kz9se9.gif] - ще поправя грешката [yahoo_33.gif]
Vanity is definitely my favorite sin...

Изображение Изображение
Аватар
Моргана
Администратор
Администратор
 
Статус:
Мнения: 9090
Регистриран на: Пет Ное 27, 2009 1:25 am
Местоположение: във форума...
Skype: morgancheto
Пол: Жена

Re: Арабският свят и Турция

Мнениеот Vihar » Пет Апр 09, 2010 12:01 pm

Реших да ви предложа един сайт ,който ми се стори много интересен и полезен.

http://sites.google.com/site/turkofil2/turkishculture
Изображение
Ти виждаш нещата и питаш "защо?",
аз мечтая за неща, които никога не са били и питам "защо не?"
Джордж Бърнард Шоу
Аватар
Vihar
Модератор
Модератор
 
Статус:
Мнения: 2905
Регистриран на: Пет Ное 27, 2009 10:41 am
Местоположение: пак там
Skype: celleri55
Пол: Жена

Re: Арабският свят и Турция

Мнениеот alex949 » Пет Апр 09, 2010 1:12 pm

Вихър, благодаря ти! [2dgq0jo.jpg] [2dgq0jo.jpg] [2dgq0jo.jpg]

Наскоро четох "Музей на невинността" на Орхан Памук и се зарових да търся повече за турската литература.

Да, има информация, но в сайта, който си публикувала ,тя е разнообразна и действително може да бъде много полезна.
Изображение Изображение
Изображение
Аватар
alex949
V.I.P.
V.I.P.
 
Статус:
Мнения: 2647
Регистриран на: Пет Ное 27, 2009 10:37 am
Skype: sasha12368
Пол: Жена

Re: Арабският свят и Турция

Мнениеот xhippie » Съб Май 22, 2010 12:45 pm

t1n43t0 Видях този подфорум и осъзнах, че хич не е развит, така че...

" Разликата между празниците в Исляма и другите празници се състои в това, че при немюсюлманите празникът е повод за веселие и почивка, докато при мюсюлманите освен почивка и веселие, празникът е причина за общение със Създателя и време за равносметка на живота и поведението."

-Интересно изказване, явно познавате всички немюсюлмански религии и техните бележити дати, за да си позволите това изречение
или причината е друга.
ИзображениеИзображение
Любовта не може да се обясни, но именно тя обяснява всичко.
Аватар
xhippie
Дървен философ
Дървен философ
 
Статус:
Мнения: 5175
Регистриран на: Нед Яну 24, 2010 9:33 am
Местоположение: в Матрицата
Skype: xhippie_my
Пол: Жена

Re: Арабският свят и Турция

Мнениеот t1n43t0 » Сря Авг 11, 2010 7:31 pm

Hoşgeldin Ramazan!
Изображение

От днес започва месецът на Рамазан. Честит да е на всички мюсюлмани! [kz2vx9.gif]
Изображение
'Je te souhaite tellement fort...
Je te souhaite trop d'amour.
Prends la vie à bras le corps,
puisque les miens sont trop courts...'
Аватар
t1n43t0
V.I.P.
V.I.P.
 
Статус:
Мнения: 3936
Регистриран на: Пет Ное 27, 2009 6:46 pm
Местоположение: София, България/Aberdeen, United Kingdom {İstanbul, Türkiye ♥ Madrid, España ♥ Θεσσαλονίκη, Ελλάδα}
Skype: ciarte013
Пол: Жена

Re: Арабският свят и Турция

Мнениеот bobi_84 » Чет Сеп 09, 2010 1:10 pm


Здравейте, момичета!Този пост го пиша от Понеделник за да е написан прецизно и разбираемо,той е взаимстван от моята Баба която живее в Смоялн и много вярва в традициите,празниците и повелите.Тя чете едни списания за мюсюлманите казват се"Ислям"та се опитах да предам нейните думи по най-добрия начин и от списанието също.В тези списания се разказват повели,приказки,случки и т.н....много са интересни и поучителни.
Всичко което знае моята баба за ислямаааа,корана и книгитееее [kalp.gif]
Ислямският календар и свещените месеци,дни и нощи...на мюсюлманите:


Mюсюлманската ера започва с едно велико събитие Хиджра-преселването на Пророка Мохамед и неговите сподвижници от Мека и Медина.Този исторически момент се смята за начало на ислямското летоброене ( 622 г.),което се приема официално при управлението на втория халиф Омар Ибн ал-Хаттаб.

Ислямският календар е лунарен и неговите месеци се определят в зависимост от различните положения на Луната.Годината съдържа общоприетите дванадесет месеца,като всеки месец включва 30 или 29 дена според положението на Луната.Тези 12 месеца са следните:Мухаррам,Саффар,Рабиу-л-ауал,Рабиу-с-сани,Джумадал-уля,Джумада-с-сания,

Раджаб,Шаабан,Рамадан,Шауал,Зу-л-кида и Зул-л-хиджа.

Месеците Раджаб,Шаабан и Рамадан се знаят от мюсюлманите като "Трите месеца" и на тях се обръща специално внимание.През тези свещени месеци Великият Аллах дарява своите раби с повече обич и увеличава благосклонността и опрощението си.В хадисите се разказва,че именно тогава Пророк Мохамед е правил повече ибадети и е давал значителна милостиня на безимотните.През тези месеци се правят и много молитви за опрощение на греховете,кланят се намази,пости се и се прочита многократно Свещеният Коран.

Месец Раджаб е свещен поради факта,че в него се намират особено важните за всеки мюсюлманин нощи "Рагаиб" и "Мирадж"."Рагаиб" е първата петъчна нощ на месец "Раджаб",през която Пророкът е удостоен от Аллах с много високи почести,а "Мирадж" е Възнесението на Мохамед с помощта на малък Джибрил в небесните висоти.

Следващият месец Шаабан е важен с това,че през него се празнуват свещената нощ "Берат" (нощта на опрощението).Берат е 15-то число на Шаабан и дълбокият му символ означава пречистването на греховете.През тази нощ мюсюлманите искат прошка от Всевишния Аллах и дават обещания за праведен живот.

Месеците Раджаб и Шаабан са предвестници за идването на месец Рамадан (Рамазан).През месец Рамадан е низпослан Свещеният Коран и постенето става фард (фарз) за мюсюлманите.Божествената книга е дарена през благодатната нощ "Кадр".

Mесеците Зул-л-хиджа и Мухаррам са също месеци с много стойности.През Зу-л-хиджа се отива на поклонение хадж и се празнува Удхия (Курбан байрам).Мухаррам е първият в календара на мюсюлманите,начало на новата година по Хиджра.Десетият ден на този месец е свързан с някои важни събития,едно от които е свещения обичай "Ашура".

Благословени дни в ислямската традиция са:Маулид и Рагаиб кандил.

Маулид кандил е рождена дата на Пророка Мохамед (20.04.),а годината му 570 г. е приета като Годината на Слона.Според календара този априлски ден е дванадесетата нощ на месец Рабиу-л-ауал (вторият понеделник).Факт е,че Мохамед е роден в Мека и произхожда от рода Бану Хашим,принадлежащ към племето Курайш.Бащата на Пророка се казва Абд Аллах (Божи служител),а майка му Амина (вярна).

Легендата разказва,че малкият Мохамед се ражда със суннет и отрязан пъп.На гърба между двете лопатки бебето е белязано с пророчески знак (мухир нубуат).Къщата,където Расулуллах вижда бял свят,е известна като "Дар табаба".Мохамед е познат и с накои други имена:Ахмад,Махмуд,Мустафа,Сахаб'ул Беян,Сахаб'ул Хатем,Сахаб'ул Харауа,Набиу Рахма,Сахаб'ул Макам Махмуд.

В историята на исляма рожденият ден (маулид) на Пророка се чества за пръв път тържествено по времето на Фатимидите в Египет.Оттогава тази нощ се празнува в свещените градове Мека,Медина,както и по всички краища на мюсюлманския свят.

През същата нощ се случват и други събития:след силен земен трус се счупват идолите в "Кааба".срутват се колоните на императорския палат,изгасва Маджуси-хилядолетният факел на огнепоклонниците,изсъхва езерото Сава,местността Савая от своя страна се превръща в езеро.

Рагаиб кандил е първата петъчна нощ на месец Раджаб.Смисълът на тази дума означава благоволение и изобилни дарения.В тази нощ милостта,благоволението,щедростта и даренията на Всевишния Аллах са безкрайни.В същата петъчна нощ Мохамед е удостоен с пророческа мисия.

Други знаменателни нощи,които присъстват в ислямския календар,са "Исра и Мирадж","Берат" и "Кадр".

Двадесет и седмата нощ от месец Раджаб е "Исра и Мирадж".Чудото "Исра и Мирадж" е събитие,което е по волята на Великия Аллах и се случва година и половина преди преселението в Медина."Исра" е ози момент,когато Мохамед е оведен от Масджид-и Харам (Мека) в Масджид-и Акса (Иерусалим)."Мирадж" е Възнесението (издигането) в небесата на любимия на мюсюлманите Пророк,където му се разкриват божествени откровения.По този повод в Хадис-и Шариф се разказва следното:"В един момент,когато пророкът стоял до мястото,наречено хатим в харем-и Шариф,при него се явява ангел Джибрил.Той разкъсва гръдта на Мохамед,взима сърцето му и го измива с вода от кладенеца Замзам,вдъхва му вяра и мъдрост и отново го поставя на мястото му."

След тази случка Мохамед възсяда коня,наречен Бурак,който го отвежда от Мека в Медина.Мохамед преминава заедно с Джибрил през седем стълба на небесата>На седмото небе според мюсюлманската традиция се намира дървото Сидра(Лотос),където двамата срещат много от пророците и си разменят поздрави и благопожелания с тях.Джибрил се установява в мястото,наречено Сидрат-ул Мунтаха,а Пророкът продължава с друг кон на име Рафраф и се явява пред Трона на Всемогъщия Аллах.По времето на това чудо Аллах удостоява вярващите с три важни неща:петократния намаз (фард),последните аяти на сура "Бакара".части от сура "Ал-Исра",и опрощаването на греховете.

Издигането на стълбата (мирадж) е описано в първия аят на сура "Ал-Исра" (Нощното пътешествие) така:"Пречист е Онзи,Който пренесе Своя раб нощем от Свещената джамия до Най-далечната джамия,околностите на която Ние благословихме,за да му покажем от нашите знамения.Той е Всечуващия,Всезрящия."

Нощта "Берат" е петнадесетият ден на месец Шаабан.Името на нощта означава пречистване и опрощаване на греховете.През тази нощ мюсюлманите дават отчет за деянията си,искат прошка от Всевишния Аллах и поменуват починалите близки.Значението и достойнствата на нощта "Берат" са обобщени от ислямските улеми в пет точки:

1.В Корана нощта "Берат"е определена като свещена.

2.През тази нощ Аллах дарява вярващите с опрощение и благодат.

3.Ибадетите през тази нощ са с много голяма стойност.

4.Берат е нощ за проверка на душевния мир и отчет на деянията.

5.През същата свещена нощ Мохаммед е дарен с правото шафаат-"Шафаат-и Узма" (Голямото застъпничество) или "Макам-и Махмуд" (Славният пост).В Махшар (мястото на Съдния ден) на Пророка е отсъдено правото да се застъпва за всички хора,с изключение на неверниците и двуличниците.

Свещената нощ "Кадр ("Лайлату-л кадр) е безспорно най-святата нощ на двадесет и седмия ден на рамадан (може да се празнува още и в навечерието на 23-ия или 25-ия ден).През "Кадр"е низпослан Свещеният Коран.Това е нощта.в която много ангели.на1ело с Джибрил,слизат за благодеяние на земята.за тази могъща нощ се разказва и в специална сура:"Ние го низпослахме в Нощта на могъществото.Но откъде да знаеш ти какво е Нощта на могъществото?Нощта ана могъществото е по-добра от хиляда месеца.Слизат ангелите и Духът (Джибрил) през нея-с позволението на техния Господ-За всяка повеля" (Сура Ал-Кадр/Могъществото;аяти 1-4).

Светата книга е низпослана изцяло чрез тайнството на Запазения скрижал(Ал-лаух ал-махфуз) на земното небе.Освен "Нощ на могъществото" и "Нощ на предопределението","Лайла-ту-л-кадр означава и "Нощ на почитта",защото тя е израз на почит,която Всевишния оказва на отдалите живота си за Него.

Мюсюлманите чествата през годината два големи празника:

Рамадан (Рамазан) и Удхия (Курбан байрам).Рамазан,месецът на говеенето,е тържество на поста над човешките страсти ижелания.Приема се,че по време на постите се води борба между доброро и злото.През този месец малките искат прошка от по-възрастните.Това става през последните три дена (т.н. Шекер байрам),когато младите обикалят къщите на своите близки.Така те заздравяват роднинските връзки и засвидетелстват приятелското си отношение и доверие.Аиду-л-фитр-празненството по повод завършването на говеенето,е през първия ден на месец Шауал.Рамазан е море на истината,в което се пречистват душите на хората.Това е най-големият подарък за мюсюлманите.

Курбан байрам е най-великият празник на мюсюлмюните.Той съответства на християнския Великден и еврейската Пасха.Навечерието на байрама се нарича Арифа (Арефе) и е посветен на мъртвите.Тогава се приготвят лакомства и се къносва жертвеното животно-обикновено агне.Клането се извършва от човек,който прочита преди това специална молитва (такбил) и който предната вечер е осветил ножа в джамията.Главата на агнето се обръща към Кибла (посоката на Мека и Медина).

През Курбан байрам миряните изпълват джамиите и принасят в жертва животни за благоволението на Създателя.Аиду-л-адха-празненството на жертвоприношението,е през десетия ден на месец Зу-л-хиджа.В този празник вярващите се обединяват под знамето,издигнато от исляма,за да възтържествува единството и братството на мюсюлманите.

Всяка сeдмица има един празничен ден-петък-и неговата важност произтича от груповата обедна молитва,задължителна за спазване от всеки мюсюлманин.Петъчният ден и нощ са извънредно ценни и направените ибадети през това денонощие имат много висока стойност.В този ден вярващитесе събирати се превръщат в едно цяло,като по този начин печелят благодатта на Аллаху Те'аля.В Хадис-и Шариф Пророкът Мохамед повелява следното:"От слънчевите дни най-благословен е петъчният ден."През този ден е сътворен първият човек и пророк Адем (Адам);през същия ден той влиза в Рая и пак през този ден той е изваден от там.Според традицията в петъчния ден ще настъпи Къамат (Къямет).

"Ашура" е също свещен ден (10-то число)-в края на първата декада на месец Мухаррам.В същия ден се случват доста важни събития:Аллаху Те'аля приема молитвата на Адем,корабът на Нух (Ной) засяда на връх Джуди,Юнус (Йона) излиза от корема на рибата,в същия ден се срещат след дълга разлъка Якуб (Яков) и Юсуф (Йосиф).Това е и денят,в който е създаден Раят (Джанна) и са сътворени по-главните ангели.

През "Ашура" е прието да се подпомагат бедните хора,да се сдобрят скараните и обидените и да се посещават болните.Правенето на чорба Ашура през този ден е традиция,която обаче не е задължителна.Според преданието,когато корабът на пророка Нух засяда на връх Джуди,вярващите вадят от торбата си наличната храна:пшеница,фасул,нахут и други и сготвят обща чорба.Това става именно през деня Ашура,откъдето идва и този обичай.

Хъдърлез е друга традиция,която отговаря на християнския Гергьовден(м.май) и се приема за начало на лятото.Празникът е посветен на мюсюлманските светци-Хъдър и Иляз,покровители на хората,животните и плодородието.Невруз (от персийското "нооруз"-нов ден) е друг почитан празник,който бележи настъпването на пролетта.За него са характерни ярките цветове и облекла.Невруз се приема за начало на новата календарна година при шиитите.

Религиозните обреди,в т.н. и свещените месеци,дни и нощи,са неотменима част от делника и живота на мюсюлманският човек,в който той се включва по най-подходящия начин.Единственият път за спасение и щастие за вярващия е да върви по посоката,начертана от Славния Пророк,и да възхвалява името на Аллах.

"И най - обикновеното нещо придобива очарование щом започнем да го крием" -“ Портретът на Дориан Грей “
Аватар
bobi_84
V.I.P.
V.I.P.
 
Статус:
Мнения: 2700
Регистриран на: Пет Ное 27, 2009 11:41 pm
Местоположение: Варна
Skype: stanoi4o1  • Advertisement

Назад към • Обичаи и традиции на нациите

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта

cron