ASI-BG.COM • Виж темата - Десерти

Десерти

Re: Десерти

Мнениеот xhippie » Вто Окт 26, 2010 10:36 am

Gabie написа:Хипи,
Това ли са МЪФИНИ?
http://www.gastronomiaycia.com/wp-conte ... seras4.jpg

Габи, не съм влизала отдавна тук, но Моргана ти е отговорила, да това са мъфини, аз
ги правя в еднократни формички от фолио. Рецептата е много сполучлива, пробвай ги.
Пълниш ги до половината, че има форми с различен размер.
ИзображениеИзображение
Любовта не може да се обясни, но именно тя обяснява всичко.
Аватар
xhippie
Дървен философ
Дървен философ
 
Статус:
Мнения: 5175
Регистриран на: Нед Яну 24, 2010 9:33 am
Местоположение: в Матрицата
Skype: xhippie_my
Пол: Жена

Re: Десерти

Мнениеот kris_run » Чет Дек 16, 2010 6:51 pm

Олеее , и аз съм решила да правя мъфини , откакто видях , че при нас в м-на продаваме формички за тях ! Рових къде ли не за рецепта , но сега като мярнах тази на Хипи , ще я пробвам !
Още по-вкусно ми изглеждат с кремче отгоре [kz9se9.gif] та със сигурност ще льопна нещо отгоре !
Изображение
Като направя тези дни по Нова Година [happy0195.gif] ще ги фотна и ще ви се изфукам [kz9se9.gif]
Аватар
kris_run
Любовни афери ООД
Любовни афери ООД
 
Статус:
Мнения: 5941
Регистриран на: Пет Ное 27, 2009 8:28 pm
Местоположение: Ада
Пол: Жена

Re: Десерти

Мнениеот sovabg53 » Нед Дек 19, 2010 2:46 pm

Здравейте,уважаеми "сладокусници"!Много уважавам темите за манджи и за това съм ви особено признателна,че споделяте толкова ценния си опит в това отношение!
С голямо внимание изчетох написаното до тук,с надежда,че някоя от вас ще сподели рецепта за "Профитерол".Това е нещо,което аз от известно време търся.За да съм по-точна,търся го,откакто Йокеш от"Аси"спомена на майка Фатма,че г-жа Нериман го приготвяла много хубаво...Търся,също,и рецепта за хумус-един от специалитетите на ресторант"Дефне".Всъщност направих нещо такова с пюре от нахут,но не съм сигурна дали е точно хумус...
И в духа на споделяне,който цари в този форум,ето една рецепта за лесен сладкиш:
Щрудел от ябълки или тиква
1 кг.настъргани ябълки/тиква
1 ч.чаша грис
1 ч.чаша брашно
1 ч.чаша захар
125 гр.разтопено масло
1 ч.лъжичка канела
1 бакпулвер
Приготвяне:В дълбок съд се смесва добре брашно,грис , захар и бакпулвера.Канелата се слага в настъргания плод.В намазана с масло тавичка се разстила 1/3 от настъргания плод.Посипва се със 1/3 от сухата смес/После от.ново 1/3 от настъргания плод-1/3 от сухата смес .Сладкишът завършва със сухата смес.Наръсва се с разтопеното масло и се пече.След изпичане се поръсва с пудра захар.
Аватар
sovabg53
фен
фен
 
Статус:
Мнения: 238
Регистриран на: Съб Сеп 11, 2010 5:13 pm
Skype: Stefka_Svetlomir
Пол: Жена

Re: Десерти

Мнениеот sovabg53 » Вто Дек 21, 2010 12:04 am

Милички,отменям заявката си за гореспоменатите рецепти.Намерих ги чрез Гугъл... [difus_ok.gif]
Аватар
sovabg53
фен
фен
 
Статус:
Мнения: 238
Регистриран на: Съб Сеп 11, 2010 5:13 pm
Skype: Stefka_Svetlomir
Пол: Жена

Re: Десерти

Мнениеот Моргана » Вто Дек 21, 2010 6:36 pm

sovabg53 написа:Милички,отменям заявката си за гореспоменатите рецепти.Намерих ги чрез Гугъл... [difus_ok.gif]


Ако държиш все още на рецептата за хумус, ще ти шерна мойта /оригинал - еврейска/ [newsm10.gif]
Vanity is definitely my favorite sin...

Изображение Изображение
Аватар
Моргана
Администратор
Администратор
 
Статус:
Мнения: 9090
Регистриран на: Пет Ное 27, 2009 1:25 am
Местоположение: във форума...
Skype: morgancheto
Пол: Жена

Re: Десерти

Мнениеот Vihar » Вто Дек 21, 2010 6:47 pm

Морганче ,силно съм заинтересована . [emo-iloveu.gif] [236.gif]
Изображение
Ти виждаш нещата и питаш "защо?",
аз мечтая за неща, които никога не са били и питам "защо не?"
Джордж Бърнард Шоу
Аватар
Vihar
Модератор
Модератор
 
Статус:
Мнения: 2905
Регистриран на: Пет Ное 27, 2009 10:41 am
Местоположение: пак там
Skype: celleri55
Пол: Жена

Re: Десерти

Мнениеот Моргана » Вто Дек 21, 2010 9:35 pm

Хумус / сори че е при десертите, после ще я преместя [kz9se9.gif] /


нахут /аз купувам от арабите най-дребния/, 2 чаени чаши / 400 мл./, накисват се в студена вода за една нощ, след това се варят в тенджера под налягане със сол около час време. Аз махам люспите на нахута след това, за да стане гладка кашата, но това е по желание, че си е доста играчка.

Отделям нахута от водата, с пасатора го правя на каша, прибавям по малко от водата, зехтин /доста, около 100-150 гр/, докато стане лъскава кашата на вид, кимион / в арабските магазини има специална подправка за нахут, поне тук в София, аз взимам от нея, но ако няма не е проблем, кимион е подправката/, сол на вкус, тхина, или казано по друг начин - тахан, течен е, доста гъста смес, пак от арабските магазини се купува, в едни буркани пластмасови от по половин литър се продават.
Разбърква се хубаво тахана, понеже се утаява на дъното, слага се около 2-3 супени лъжици - на вкус, трябва да се усеща, но не трябва да е натрапчив. Чесън, пак на вкус, аз слагам около 7-8 скилидки по-големи.
И се прибавя или лимонов сок - лайм, или ако сте сложили повечко вода от нахутената и кашата е станала рядка се прибавя щипка или 2 лимонтозу /то сгъстява сместа/, трябва да се усеща, да киселее леко.
Трудно е защото е на вкус, аз го докарвам на вкус, като оригиналния, който получаваме от Израел, но трябва да имаш база за сравнение.
Трябва всяка подправка да се усеща, но да не е натрапчива. Винаги слагам повечко тахан и по-малко лайм, кимиона също слагам в по-големи количества, понеже е много ароматен и ми харесва / става дума за от 2-4 щипки, не повече/.
Като цяло, докато кашата е топла трябва да е леко рядка, малко по-гъста от смес за кекс, като изстине и се сгъстява, ако е много гъста в началото, после става като буца.
От тези 2 чаени чаши нахут излиза малко по-малко от 2 кг. хумус.
Малко объркано стана, но не знам с точни пропорции дали може да се обясни и направи, на вкус е най-сигурно [kz2vx9.gif]
Vanity is definitely my favorite sin...

Изображение Изображение
Аватар
Моргана
Администратор
Администратор
 
Статус:
Мнения: 9090
Регистриран на: Пет Ное 27, 2009 1:25 am
Местоположение: във форума...
Skype: morgancheto
Пол: Жена

Re: Десерти

Мнениеот Vihar » Вто Дек 21, 2010 9:53 pm

Гоооооооооолямо Благодаря!!! [c06.gif]
Изображение
Ти виждаш нещата и питаш "защо?",
аз мечтая за неща, които никога не са били и питам "защо не?"
Джордж Бърнард Шоу
Аватар
Vihar
Модератор
Модератор
 
Статус:
Мнения: 2905
Регистриран на: Пет Ное 27, 2009 10:41 am
Местоположение: пак там
Skype: celleri55
Пол: Жена

Re: Десерти

Мнениеот zigs » Сря Юни 22, 2011 8:54 pm

Пускам рецептата тук,но да знаете,че не съм аз автора,просто я взех някъде из нета и не си спомням от къде за да пусна линк [kz9se9.gif] Пробвала съм много рецепти от нета и все нещо липсваше или нещо не беше наред.Но с тази рецепта станаха супер [canim.gif]

Необходими продукти:

***За еклерите:
1 чаена чаша вода
1/2 чаена чаша олио
1 чаена чаша брашно
3-4 яйца (зависи от големината им)

***За ваниловия крем:
1/2 литър прясно мляко
5 пълни лъжици брашно
1/2 чаша вода
7-8 лъжици захар (аз лично го обичам по-сладък и слагам малко повече)
50 г масло
3 ванилийки


Начин на приготвяне:

Водата и олиото завират на котлона, след това се добавя брашното и се бърка няколко минути, докато стане гъста смес.Маха се от котлона и се оставя да изстине.
След като сместа изстине, едно по едно се добавят яйцата, като след всяко се разбърква добре.Тестото става още по-гъсто и лепкаво.
С помощна на лъжица се гребва малко от сместа и се поставя в тавата (трябва да има известно разстояние между всяко еклерче, да не са плътно едно до друго), която или е намаслена или е покрита с хартия за печене.Не е нужно оформената с лъжицата формичка да е идеална, защото при печенето те си се оформят
Еклерите се пекат в предварително загрята до 200 градуса фурна,5-6 минутки след като ги сложиш,намаляш фурната на 170 градуса.Като са готови изключвам фурната и ги оставям вътре около 5 минутки и след това ги изваждам.Фурната не се отваря през цялото време,че може да спаднат.Аз не ги оформях с лъжичка,че тестото е много лепкаво,с шприца е най-удобно.Но ти ще си прецениш.

Да ти е сладко [hearts.gif]
Изображение
1101159Mwmr68QF.gif
Аватар
zigs
Харем
Харем
 
Статус:
Мнения: 4919
Регистриран на: Вто Дек 08, 2009 2:09 pm
Местоположение: Кипър
Skype: zigs75
Пол: Жена

Re: Десерти

Мнениеот lina_4 » Сря Юни 22, 2011 9:06 pm

Мерси, Зиги, бърза си като вятъра! [c06.gif]
Изображение
Аватар
lina_4
V.I.P.
V.I.P.
 
Статус:
Мнения: 1551
Регистриран на: Пет Ное 27, 2009 7:11 pm
Skype: nialeksieva
Пол: Жена

Re: Десерти

Мнениеот zigs » Сря Юни 22, 2011 9:13 pm

lina_4 написа:Мерси, Зиги, бърза си като вятъра! [c06.gif]

Лина [emo-iloveu.gif] нали знаеш,копирай и постави [laie67dgirltv7.gif] [laie67dgirltv7.gif] [laie67dgirltv7.gif] [laie67dgirltv7.gif] [laie67dgirltv7.gif]
Изображение
1101159Mwmr68QF.gif
Аватар
zigs
Харем
Харем
 
Статус:
Мнения: 4919
Регистриран на: Вто Дек 08, 2009 2:09 pm
Местоположение: Кипър
Skype: zigs75
Пол: Жена

Re: Десерти

Мнениеот zigs » Пон Май 07, 2012 8:52 pm

Изображение
Браунис

300гр.черен шоколад кувертюра
150гр.масло
Шоколада и маслото разтварям на котлона докато се разтопят.

4 яйца
330гр.кафява захар
Разбъркват се хубаво на миксер до побеляване.След това прибавям.
150гр.брашно,120мл.сметана(като нямам слагам мляко и пак става)
Като се разбие всичко прибавям и шоколада с маслото.Бърка се докато се получи еднородна смес.
Прибавям и 1ч.ч. ядки,ако желаеш,може и да не сложиш.
Разбърквам с лъжица и слагам да се пече в намазана с масло тавичка.
Слагам на загрята фурна за около 40-45 мин.Фурната я загрявам на 170 градуса.
След като е готов и изстинал го заливам със сироп от:
100гр.черен шоколад
50гр.масло
80мл.мляко
Изображение
1101159Mwmr68QF.gif
Аватар
zigs
Харем
Харем
 
Статус:
Мнения: 4919
Регистриран на: Вто Дек 08, 2009 2:09 pm
Местоположение: Кипър
Skype: zigs75
Пол: Жена

Предишна


  • Advertisement

Назад към Кът за кулинарките

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта