ASI-BG.COM • Виж темата - Козунаци

Козунаци

Козунаци

Мнениеот Моргана » Пон Мар 22, 2010 10:25 am

Козунак
/става и за машина за хляб - това е за 1 кг./


2 яйца + 1 белтък / жълтъка се отделя за намазване/
/ чаената чаша е = на 200 мл./

1 ч.ч. прясно мляко
1 ч.ч. масло + олио /по равно, маслото разтопено, но не горещо/
1 с.л. ром
щипка сол
1 ч.ч. захар
4 1/2 ч.ч. брашно /пресято 3 пъти/
1 с.л. суха мая /инстант/

- лимонова кора
- портокалова кора
- стафиди
- локум
- бадеми
/ всички тези неща са пожелание/

Ако се прави в машина всичко без стафидите, локума и бадемите се слага в контейнера в последователността в която съм написала, маята не трябва да се допира до сол, захар или течност, слага се върху брашното
пуска се на програма месене + втасване

след това се вади тестото, много бързо се прибавят стафидите, бадемите и локума, сплита се, намазва се с жълтъка, поръсва се с маково семе или захар, оставя се на 50 градуса във фурната да втаса пак и се пече на 150-175 градуса / ако фурната е с вентилатор се пече на 150 градуса/ около час

в помещението трябва да е топло след като се извади тестото от машината, и трябва да се действа бързо

за стафидите

накисват се във вряла вода за една нощ, след това за няколко часа в ром / аз кисна в бърбън/ овалват се в брашно - това е, за да не паднат на дъното на козунака
както е тестото за козунака аз разстилам стафидите и овалвам тестото с тях, след това сплитам и пека
Vanity is definitely my favorite sin...

Изображение Изображение
Аватар
Моргана
Администратор
Администратор
 
Статус:
Мнения: 9090
Регистриран на: Пет Ное 27, 2009 1:25 am
Местоположение: във форума...
Skype: morgancheto
Пол: Жена

Re: Козунаци

Мнениеот zigs » Пон Мар 22, 2010 10:26 am

КОЗУНАК

Продукти
5кг.Брашно (аз ползвам най обикновено бяло бпашно тип500)
1кг.и 500гр. Захар
1лит.Прясно мляко
1кг.свинска мас
30бр. Яйца
250гр. Пресна мая
2бр.средни лимони

Приготвяне на тестото

Маята се размива в малко топло мляко ,щипка сол,бучка захар и малко брашно такаче да се получи кашичка и се оставя на топло да втаса.През това време приготвяме другите продукти.
Слагаме на котлона млякото заедно със захарта да се затоплят и разтопи захарта(не трябва да е много топло)
Яйцата се бият на пяна и постепено се прибавя и млякото ,така хубаво рабита сместа се прибавя към брашното,след това се прибавя и втасалата мая,сока и кората на двата лимона.Всичко това се меси като постоянно си мажиш ръцете с мас ,таче всичката мас да се поеме от тестото.Месенето продължава докато почнат да излизат мехурчета.Оставаш тестото да втаса.
След втасването на тестото го размесваш отново .Правиш си фитили и оформяш плитка,слагаш я в намазана тавичка и пак чакаш да втаса.След като е втасала намазваш отгоре с жилтък и поръсваш със захар.Пъхаш в загрята фурна и печеш на 180 градуса около 45-55 минути.

Обикновено от тая доза аз правя около 6-7 плитки.
Жълтъка за намазване аз го приготвям по следния начин;
Разбивам един жълтък с 1-2 с.л.вода,половин щипка сол,1 щипка захар
Когато правя козунак както писах и в другата тема ,врати и прозорци затворени и вътре голяма жега.

Дано да ви хареса [emo-2so.gif] че стана толкова дълго
Изображение
1101159Mwmr68QF.gif
Аватар
zigs
Харем
Харем
 
Статус:
Мнения: 4919
Регистриран на: Вто Дек 08, 2009 2:09 pm
Местоположение: Кипър
Skype: zigs75
Пол: Жена

Re: Козунаци

Мнениеот zigs » Пон Мар 22, 2010 10:26 am

Сега ще ви дам още една рецепта за козунак с 1кг брашно [kz2vx9.gif]
КОЗУНАК
продукти
7бр.Яйца
300гр.Захар
200мл.Олио
250мл.Прясно мляко
25гр.Мая (аз сложих 2 пакетчета суха мая по 8гр.)
1кг.Брашно
Кората на един лимон

начин на приготвяне

Маята се размива в затопленото мляко и към нея се прибавя щипка захар,по малко от щипка сол и брашно да стане кашичка.Остава се да втаса.
Яйцата се разбиват на пяна със захарта и половината от олиото.Хубаво разбитите яйца и втасалата мая се исипват в/у пресятото брашно ,прибавяме и настържената кора лимон.Месим меко тесто като докато месим си мажим ръцете с останалата половина от олиото и оставаме да втаса.
След като е втасало тестото го делим на 3 и правим 3 фитила за плитка,оформяме плитката и я слагаме в намазана тавичка.Пак оставаме да втаса,когато е готова мажем с жълтък и поръсваме захар.Печем на загрята фурна .

Аз днес го направих и е много хубав ,ето ви и малко снимки
Изображение това са фитилите
Изображение това е плитката
Изображение тук е във фурната малко преди да е готов
Изображение ето го и в готов вид

ДА ВИ Е СЛАДКО [236.gif]
Изображение
1101159Mwmr68QF.gif
Аватар
zigs
Харем
Харем
 
Статус:
Мнения: 4919
Регистриран на: Вто Дек 08, 2009 2:09 pm
Местоположение: Кипър
Skype: zigs75
Пол: Жена

Re: Козунаци

Мнениеот fenka100 » Пон Мар 29, 2010 4:15 pm

[28307_696.GIF] и тук момичета.

Аз имам рецепта за козунак само , че моята рецепта е с кисело мляко. Изпитана е, аз съм я пробвала. Дадена ми е от готвачка.

Продукти: 3 яйца
6 супени лъжици кис.мляко
250 гр. лимонада(може и сода)
3 супени лъжици олио
1. чаена лъжичка сол
1 мая
ванилия
лимонова и портокалова кора
брашно колкото поеме за меко теесто

Също искам да ви предложа и една моя рецепта за курабиики, които правя за всеки Великден

4 яйца
1чаша кис.мляко
1.чаша захар
1/2 чаена лъжичка хл. сода
1.пакетче амонячна сода
1ванилия
1/2 чаена чаша олио
по желание лим.кора
4чаени чаши брашно

дано да ви харесат рецептите. [kalp.gif] [hearts.gif]
Изображение
Изображение Изображение


По-добре да си гладен, а да не ядеш какво да е, И по-добре да си сам, отколкото с кого да е!-Омар Хаям
Аватар
fenka100
Дървен философ
Дървен философ
 
Статус:
Мнения: 6559
Регистриран на: Пет Ное 27, 2009 7:59 pm
Пол: Жена

Re: Козунаци

Мнениеот Моргана » Вто Мар 30, 2010 9:42 am

КОЗУНАК
ИзображениеИзображение


3 яйца / отделя се 1 жълтък за намазване/

200гр. захар

75 мл мазнина / 50/50 чисто масло и олио/

250 мл прясно мляко / затоплено леко/

1 пакет суха мая - инстант на Йоткер - 7 гр.

настъргана кора от 1 лимон

600-700 гр. брашно - зависи колко са големи яйцата

От половината прясно мляко + маята + 1 с.л. от захарта + 1 разбито яйце + 1 щипка сол + брашно се прави гъста каша и се оставя да втаса хубаво

Прави се кладенче в брашното, слага се останалото мляко - предварително затоплено и разтворена в него захарта, останалите яйце и половина, втасалата смес, половината от мазнината и кората от лимон.
Прави се тесто, меко и еластично, след като се оформи се прибавя постепенно и останалата мазнина, по малко, да се поеме от тестото добре и пак така, докато се прибави цялата.
По желание се прибавят стафиди, орехи, локум.....
оставя се да втаса на топло, трябва да утрои обема си. Пак се размесва, сплита се или се оформя по желание, пак се оставя да втаса вече във формата в която ще се пече
Аз ги слагам във фурната на 50 градуса....
Удвоява обема си, маже се с жълтъка, ръси се със захар и се пече на 150 градуса / аз пека с вентилатор/ за 1 час
Vanity is definitely my favorite sin...

Изображение Изображение
Аватар
Моргана
Администратор
Администратор
 
Статус:
Мнения: 9090
Регистриран на: Пет Ное 27, 2009 1:25 am
Местоположение: във форума...
Skype: morgancheto
Пол: Жена

Re: Козунаци

Мнениеот viki_17 » Вто Мар 30, 2010 12:13 pm

Благодаря ви, момичета! [236.gif] [236.gif] [236.gif] Сега ще се чудя коя рецепта да изпробвам. [happy0195.gif] Ако крайния резултат е положителен ще ви покажа снимка! [emo-5ange.gif]
Изображение
Image
- Животът е дълъг, ако е пълен…Нека го измерваме с постъпки, а не с време...Сенека
Аватар
viki_17
Дървен философ
Дървен философ
 
Статус:
Мнения: 8958
Регистриран на: Пет Ное 27, 2009 5:30 pm
Местоположение: Перник
Skype: velikdenche
Пол: Жена



  • Advertisement

Назад към Кът за кулинарките

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта