ASI-BG.COM • Виж темата - Ястия

Ястия

Ястия

Мнениеот Vihar » Съб Апр 24, 2010 6:36 pm

irra написа:Рецепта за имамбайълдъ (8 души)

8 средни патладжана
3-4 средни глави кромид лук (според сезона може и зелен)
7-8 скилидки чесън
букет магданоз
1-2 стръка мента (джоджен)
2-3 домата (предварително ги обелете и нарежете на малки кубчета)
2-3 зелени чушки
1 водна чаша (около 200 мл.) зехтин
1 чаена лъжичка захар
сокът на един лимон
сол и черен пипер на вкус

Приготвяне:
Отрежете дръжката на патладжаните и го обелете на райета. Оставете ги да престоят в подсолена вода за половин час. След това ги извадете, измийте и подсушете.
Запържете подсушения патладжан до порозовяване и омекване. След това наредете в тавичка.
С помощта на нож "порежете" патладжаните, за да се получи "джоб" по средата им. Внимавайте ножът да не пробие патладжана.
Изпържете в зехтин нарязания на полукръгове кромид лук, чушките и чесъна. След като омекнат, прибавете нарязаните на кубчета домати. Най-накрая добавете магданоза, джоджена, захарта, сол и черен пипер.
Разпределете сместа в джобчетата на патладжана. Залейте със сока от лимона. Добавете съвсем малко вода в тавичката и печете на 200 градуса около 20 минути.

Изображение
Изображение
Ти виждаш нещата и питаш "защо?",
аз мечтая за неща, които никога не са били и питам "защо не?"
Джордж Бърнард Шоу
Аватар
Vihar
Модератор
Модератор
 
Статус:
Мнения: 2905
Регистриран на: Пет Ное 27, 2009 10:41 am
Местоположение: пак там
Skype: celleri55
Пол: Жена

Re: Ястия

Мнениеот fenka100 » Съб Апр 24, 2010 7:49 pm

Vihar-чудесна тема. Благодаря ти. [kalp.gif] [hearts.gif]
Изображение
Изображение Изображение


По-добре да си гладен, а да не ядеш какво да е, И по-добре да си сам, отколкото с кого да е!-Омар Хаям
Аватар
fenka100
Дървен философ
Дървен философ
 
Статус:
Мнения: 6559
Регистриран на: Пет Ное 27, 2009 7:59 pm
Пол: Жена

Re: Ястия

Мнениеот fenka100 » Съб Апр 24, 2010 8:00 pm

Аз ще се възползвам от темата ище предложа нещо, много е просто и е вкусно.

Който обича пиле.
Ако ви дойдат неочаквано гости, и не сте подготвени.
Нужно ви е ;

1 пиле
300-400гр кашкавал
1.торбичка за печене

Измивате много добре пилето.
Поставяте кашкавала, без да го режете,цял, завързвате бутчетата, и го поставяте в торбичката за печене.
После само, вадите от торбичката, приготвяте порциите и гарнитура по-желание.
Добър апетит. [kalp.gif]
Изображение
Изображение Изображение


По-добре да си гладен, а да не ядеш какво да е, И по-добре да си сам, отколкото с кого да е!-Омар Хаям
Аватар
fenka100
Дървен философ
Дървен философ
 
Статус:
Мнения: 6559
Регистриран на: Пет Ное 27, 2009 7:59 pm
Пол: Жена

Re: Ястия

Мнениеот Vihar » Съб Апр 24, 2010 8:22 pm

irra написа:Изображение
Това е традиционна турска салата, по-точно мезе, коя(е)то се прави с много ситен булгур и зеленчуци. Специално аз много я обичам, и я приготвям, когато имам време. Защото отнема доста време да се приготви. Нарича се kısır - вероятно повечето от вас ще предположат, - името късър означава неплодороден. Особеното е, че салтата е и люта, и кисела. Идеална е за следобедно похапване или за гарнитура при леко месно ястие - например пържола или някакво сушено месо. Хубавото е, че издържа в хладилника около 3 дни, без да развали вкуса си. Ще ви пусна рецепта и за нея, ако се интересувате.
Изображение
Ти виждаш нещата и питаш "защо?",
аз мечтая за неща, които никога не са били и питам "защо не?"
Джордж Бърнард Шоу
Аватар
Vihar
Модератор
Модератор
 
Статус:
Мнения: 2905
Регистриран на: Пет Ное 27, 2009 10:41 am
Местоположение: пак там
Skype: celleri55
Пол: Жена

Re: Ястия

Мнениеот zigs » Съб Апр 24, 2010 8:45 pm

Салата Тамбуле
Взимаме ситен булгур и го накисваме в студена вода за около 1 час.
След това го оставяме да се отцеди (аз го истисквам)
Към отцедения булгур прибавяме ситно нарязан домат,ситно нарязани чушки различни цветове,Ситно нарязан лук,магданоз.Прибавяме и сок от 1-2 лимона (зависи кой как го обича),сол,черен пипет и зехтин.Всичко това се разбърква.
Да ви е сладко [gdance.gif]
Салатката наистина е много вкусна [newsm10.gif]
Изображение
1101159Mwmr68QF.gif
Аватар
zigs
Харем
Харем
 
Статус:
Мнения: 4919
Регистриран на: Вто Дек 08, 2009 2:09 pm
Местоположение: Кипър
Skype: zigs75
Пол: Жена

Re: Ястия

Мнениеот irra » Съб Апр 24, 2010 8:48 pm

Рецепта за късър

Това е моята лична рецепта за тази салата, която съм установила след доста опита. Затова ще ви давам в скоби и оригинланите съставки.

Единственото важно при правенето на тази салата е да успеете да "хванете" гъстотата на булгура. Не забравяйте, че салатата ще увеличи първоначалния си обем около 5 пъти, след добавянето на зеленчуците.
Ще използваме най-финия булгур, който успеете да намерите - аз лично предпочитам кафявия, а не масово разпространения жълт.
Продукти (за доста порции):
300 грама булгур
2 средно големи домата
2 пресни краставици
зелена салата
4 стръка пресен лук
магданоз
сок от един лимон (в оригиналната рецепта се използва сок от плода нар, който лично на мен не ми харесва на вкус, затова предпочитам лимона)
зехтин точно колкото сока от лимона
половин супена лъжица лют червен пипер (можете да увеличите или намалите дозата)
2 супени лъжици доматено пюре (лично аз предпочитам онази прекрасна каша, която се казва лютеница)
1 супена лъжица пюре от червени чушки (внимавайте да са обелени)
сол на вкус

Приготвяне:

Като предварителна подготовка заливаме булгура с 300 Мл вряща вода. Тук не забравяйте, че булгурът трябва да остане доста твърд тъй като ще поеме още течности като зехтина, лимона, сока, който отделят зеленчуците, и т.н., така че колкото и твърд да ви се стори след поемането на водата булгура, в никакъв случай не прибавяйте още вода. Оставете настрана булгурът да поеме всичката вода, а в това време измийте добре и подсушете зеленчуците. Накълцайте на еднакви парченца доматите, краставиците, лука, зелената салата (в краен случай можете да използвате зеле, при условие да го обработите предварително). След като булгурът поеме водата и напълно изстине, го сипете в доста по-голям съд, защото идва веселата част - бъркането. Прибавете към булгура солта, сока от лимона, зехтина, доматеното пюре, пюрето от чушки, лютия пипер и бъркайте, докато булгурът се оцвети еднакво навсякъде и поеме напълно течностите. Ако желаете, можете да увеличите дозата на зехтина. След това прибавете ситно накълцаните зеленчуци и объркайте добре. Оставете салатата да "почине" за 20 минути и разбъркайте пак. След това можете да сервирате.
irra
Staff
Staff
 
Статус:
Мнения: 1160
Регистриран на: Пет Мар 05, 2010 12:46 pm

Re: Ястия

Мнениеот kali_georgieva » Съб Апр 24, 2010 8:52 pm

zigs написа:Салата Тамбуле
Взимаме ситен булгур и го накисваме в студена вода за около 1 час.
След това го оставяме да се отцеди (аз го истисквам)
Към отцедения булгур прибавяме ситно нарязан домат,ситно нарязани чушки различни цветове,Ситно нарязан лук,магданоз.Прибавяме и сок от 1-2 лимона (зависи кой как го обича),сол,черен пипет и зехтин.Всичко това се разбърква.
Да ви е сладко [gdance.gif]
Салатката наистина е много вкусна [newsm10.gif]

Зиги булгура не се ли сварява???
Аватар
kali_georgieva
V.I.P.
V.I.P.
 
Статус:
Мнения: 3833
Регистриран на: Пет Ное 27, 2009 10:48 pm

Re: Ястия

Мнениеот zigs » Съб Апр 24, 2010 8:59 pm

Кели не се сварява ,само се накисва в студена вода за около 1ч.-1.30ч..Той си попива нужната вода и няма нужда да се сварява.Този Булгур е много ситен и няма проблеми.
Изображение
1101159Mwmr68QF.gif
Аватар
zigs
Харем
Харем
 
Статус:
Мнения: 4919
Регистриран на: Вто Дек 08, 2009 2:09 pm
Местоположение: Кипър
Skype: zigs75
Пол: Жена

Re: Ястия

Мнениеот kali_georgieva » Съб Апр 24, 2010 9:03 pm

zigs написа:Кели не се сварява ,само се накисва в студена вода за около 1ч.-1.30ч..Той си попива нужната вода и няма нужда да се сварява.Този Булгур е много ситен и няма проблеми.

[newsm10.gif] [newsm10.gif] [newsm10.gif]
Аватар
kali_georgieva
V.I.P.
V.I.P.
 
Статус:
Мнения: 3833
Регистриран на: Пет Ное 27, 2009 10:48 pm

Re: Ястия

Мнениеот xhippie » Сря Апр 28, 2010 9:56 pm

Да споделя аз как приготвям салата "Табуле"-
1кафена чашка булгур го заливам с 1 чаша вряла вода и го захлупвам, докато изстине напълно и е готов.
2-3 връзки магданоз/ зависи колко са големи/, 1 домат нарязан на много ситни кубчета.
Заливам с лимонов сок /около 1/4 лимон/, малко зехтин, осолявам леко и разбърквам добре.
Това е една от най-често приготвяните салати у дома. Бързо ,лесно, вкусно и полезно.
По ресторанти са ми я сервирали и в разни вариации, някои и добавят копър, други чушки или краставици, но винаги много-много ситно нарязани.
Добавките са въпрос на вкус.

Ще пробвам и салатата на Ирра с булгур, а ще помоля и за други рецепти от турската-арабската кухня, у дома тя е на голяма почит, тъй като е богата на вегетариански ястия.
ИзображениеИзображение
Любовта не може да се обясни, но именно тя обяснява всичко.
Аватар
xhippie
Дървен философ
Дървен философ
 
Статус:
Мнения: 5175
Регистриран на: Нед Яну 24, 2010 9:33 am
Местоположение: в Матрицата
Skype: xhippie_my
Пол: Жена

Re: Ястия

Мнениеот Stellss » Съб Май 08, 2010 12:33 pm

Момичета, стана ми интересно мантъ-то на Гюлназ в 10 епизод и се поразрових тук таме за рецепта, само на турски открих, но понеже не разбирам всичко намерих това видео - http://video.mynet.com/ivillage/Manti/194014/ от него се разбира. Аз ще го пробвам, сложих го ако има и други желаещи. [kalp.gif] [kalp.gif]
Изображение
Аватар
Stellss
V.I.P.
V.I.P.
 
Статус:
Мнения: 1559
Регистриран на: Пет Дек 04, 2009 10:17 am
Местоположение: Варна
Skype: stela.ljutckanova

Re: Ястия

Мнениеот xhippie » Нед Май 16, 2010 1:24 pm

съжалявам, рецептата е за десерти
ИзображениеИзображение
Любовта не може да се обясни, но именно тя обяснява всичко.
Аватар
xhippie
Дървен философ
Дървен философ
 
Статус:
Мнения: 5175
Регистриран на: Нед Яну 24, 2010 9:33 am
Местоположение: в Матрицата
Skype: xhippie_my
Пол: Жена

Re: Ястия

Мнениеот xhippie » Нед Май 16, 2010 2:24 pm

Някой беше поискал еврейски манджи.Трудно е да се определят като такива, тъй като евреите са пръснати из цял свят
и префразират местната кухня според Кашрута, ето една рецепта, която е кашер за евреите и е популярна като еврейска.
В къщи приготвям тези кюфтенца понякога, за да разнообразя вегетарианската си кухня. Много е вкусно, а и всички сте я опитвали, но не навсякъде ги приготвят от правилните съставки. Стана дълго, така че ето рецептата.


Фалафели:
Продукти:
250 гр. суров нахут
1-2 с.л. нахутено брашно
1 голяма глава лук
4-5 скилидки чесън
1 връзка магданоз
сол, прясно смлян черен пипер, кимион и кориандър на вкус / Аз пробвам и добавям /
1 ч.л. бакпулвер
олио за пържене
Приготовление:
Нахутът се измива и се накисва за една нощ в студена вода. След това се отцежда и в кухненски блендер се смила хубаво заедно с останалите продукти. Сместа се изсипва в подходящ съд. Ако е станала прекалено рядка, се добавят 1-2 с.л. нахутено брашно. Оставя се да преседи около половин час. След това се формят кюфтенца с размер колкото голям орех. Сгорещява се олио, след което котлонът се намаля (например ако е с шест степени, се наглася на четвърта) и кюфтенцата се пържат до кафеникаво златисто. От една такава доза се получават около двайсет фалафелчета.
Който обича люто, може да добави лют пипер или при смилането люта чушка.
Поднасят се със сос Тахини.

Продукти за сос Тахини:
1/2 ч.ч. сусамов тахан
2-3 скилидки чесън
около половин ч.л. сол
2 с.л. зехтин
сокът на половин лимон
вода
по желание няколко стръка магданоз
Приготовление:
Чесънът се пресова. В купата таханът, чесънът и солта се смесват. Прибавят се лимоновият сок и зехтинът, като се бърка интензивно. Ако сместа е прекалено гъста се прибавя топла вода. Колко вода ще добавите зависи от тахана. Бърка се, докато сосът побелее и се получи хомогенна смес. Сервира се с фалафелите.
Сушен нахут може да намерите в магазини Био зона или арабските. Останалите продукти купувам от Пикадили.
Последна промяна xhippie на Нед Май 16, 2010 3:13 pm, променена общо 1 път
ИзображениеИзображение
Любовта не може да се обясни, но именно тя обяснява всичко.
Аватар
xhippie
Дървен философ
Дървен философ
 
Статус:
Мнения: 5175
Регистриран на: Нед Яну 24, 2010 9:33 am
Местоположение: в Матрицата
Skype: xhippie_my
Пол: Жена

Re: Ястия

Мнениеот xhippie » Нед Май 16, 2010 3:11 pm

Ето какво намерих с месо:

МЕУРАВ ЙЕРУШАЛМИ
(в превод от иврит - Мешано по йерусалимски, разновидност на Йерусалимското печено)


ЗА 6 ПОРЦИИ:

- 250 г пилешко филе
- 200 г пилешки дробчета
- 200 г пилешки воденички
- 200 г сърца
- 200 г пушено пуешко филе
- 2 големи глави кромид лук
- червен пипер
- сол на вкус
- щипка захар
- олио

СТЪПКА ПО СТЪПКА:


1. Месото и субпродуктите се измиват внимателно от кръвта, почистват се от ципите и се подсушават.

2. Всички мръвки се нарязват на дребно.

3. Лукът се почиства от люспите и също се нарязва.

4. Тъй като воденичките и сърцата са по-жилави, те се задушават предварително в малко олио и чаша вода. Оставят се под капак, докато водата изкъкри.

5. Към тях се прибавят дробчетата и пилешкото месо. 5 минути по-късно – и пуешката шунка, а 10 минути след това – и лукът.

6. При непрекъснато бъркане манджата се овкусява с червен пипер, сол на вкус и лъжичка захар.

7. Готовият меурав йерушалми се пресипва в подходящ за сервиране съд и се поднася се веднага.
ИзображениеИзображение
Любовта не може да се обясни, но именно тя обяснява всичко.
Аватар
xhippie
Дървен философ
Дървен философ
 
Статус:
Мнения: 5175
Регистриран на: Нед Яну 24, 2010 9:33 am
Местоположение: в Матрицата
Skype: xhippie_my
Пол: Жена

Re: Ястия

Мнениеот Stellss » Пон Май 17, 2010 2:47 pm

xhippie написа:Да споделя аз как приготвям салата "Табуле"-
1кафена чашка булгур го заливам с 1 чаша вряла вода и го захлупвам, докато изстине напълно и е готов.
2-3 връзки магданоз/ зависи колко са големи/, 1 домат нарязан на много ситни кубчета.
Заливам с лимонов сок /около 1/4 лимон/, малко зехтин, осолявам леко и разбърквам добре.
Това е една от най-често приготвяните салати у дома. Бързо ,лесно, вкусно и полезно.
По ресторанти са ми я сервирали и в разни вариации, някои и добавят копър, други чушки или краставици, но винаги много-много ситно нарязани.
Добавките са въпрос на вкус.

Ще пробвам и салатата на Ирра с булгур, а ще помоля и за други рецепти от турската-арабската кухня, у дома тя е на голяма почит, тъй като е богата на вегетариански ястия.

Реших да я направя по твоя начин. За първи път ще правя булгур, стискайте ми палци. [happy0195.gif] [kalp.gif] [kalp.gif]
Изображение
Аватар
Stellss
V.I.P.
V.I.P.
 
Статус:
Мнения: 1559
Регистриран на: Пет Дек 04, 2009 10:17 am
Местоположение: Варна
Skype: stela.ljutckanova

Re: Ястия

Мнениеот Моргана » Пон Май 17, 2010 5:28 pm

я, и аз да се запиша с една еврейска манджа

Пресафучо


2 кг. тиквички се настъргват и се отцеждат
слагат се в тенджерата под налягане с олио, вода и малко сол, отгоре се нарежда окло 1 кг. пилешко месо, може бутчета или гърди и се вари около 20 мин.
След това се изсипва в тавичка, като от водата се изсипва, колкото да залее тиквичките, месото се нарежда отгоре и се пече, докато изври водата.

Лесно, бързо и вкусно, който обича тиквички
Vanity is definitely my favorite sin...

Изображение Изображение
Аватар
Моргана
Администратор
Администратор
 
Статус:
Мнения: 9090
Регистриран на: Пет Ное 27, 2009 1:25 am
Местоположение: във форума...
Skype: morgancheto
Пол: Жена

Re: Ястия

Мнениеот queen_of_spades » Пон Май 17, 2010 9:11 pm

Ай,че чудесно! Много обичам бързите манджи. Още утре ще спретна едно Пресафучо.
queen_of_spades
V.I.P.
V.I.P.
 
Статус:
Мнения: 3648
Регистриран на: Пет Ное 27, 2009 8:45 pm

Re: Ястия

Мнениеот queen_of_spades » Вто Май 18, 2010 6:29 pm

Моргана написа:я, и аз да се запиша с една еврейска манджа

Пресафучо


2 кг. тиквички се настъргват и се отцеждат
слагат се в тенджерата под налягане с олио и малко сол, отгоре се нарежда окло 1 кг. пилешко месо, може бутчета или гърди и се вари около 20 мин.
След това се изсипва в тавичка, като от водата се изсипва, колкото да залее тиквичките, месото се нарежда отгоре и се пече, докато изври водата.

Лесно, бързо и вкусно, който обича тиквички

Морганче, тез тикви без вода ли се варят в тенджерата под налягане? [question.gif]
queen_of_spades
V.I.P.
V.I.P.
 
Статус:
Мнения: 3648
Регистриран на: Пет Ное 27, 2009 8:45 pm

Re: Ястия

Мнениеот Моргана » Вто Май 18, 2010 7:18 pm

със вода, за да не загорят, после в тавата се изсипва вода само колкото да покрие тиквичките като за мусака примерно, сега ще го допиша горе [107.gif] [c06.gif]
Vanity is definitely my favorite sin...

Изображение Изображение
Аватар
Моргана
Администратор
Администратор
 
Статус:
Мнения: 9090
Регистриран на: Пет Ное 27, 2009 1:25 am
Местоположение: във форума...
Skype: morgancheto
Пол: Жена

Re: Ястия

Мнениеот queen_of_spades » Вто Май 18, 2010 7:22 pm

Свърши ... метнах ги с една чаша вино и една чаша вода в тенджерата, по съвета на един приятел,
който готви много хубаво. Замисли се първо над рецептата, после даде съвета за виното.
Като стане, ще ти кажа какво съм сътворила [difus_ok.gif]
queen_of_spades
V.I.P.
V.I.P.
 
Статус:
Мнения: 3648
Регистриран на: Пет Ное 27, 2009 8:45 pm

Следваща


  • Advertisement

Назад към Кът за кулинарките

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта