ASI-BG.COM • Виж темата - Питки

Питки

Питки

Мнениеот Моргана » Вто Дек 01, 2009 5:57 pm

Да споделим опит, рецепти и хитринки

като за начало да ви покажа някоя моя питка [icon_rolleyes1.gif]
Изображение
това е содената питка, която правя за Бъдни вечер
Изображение а тази за Нова година
Vanity is definitely my favorite sin...

Изображение Изображение
Аватар
Моргана
Администратор
Администратор
 
Статус:
Мнения: 9090
Регистриран на: Пет Ное 27, 2009 1:25 am
Местоположение: във форума...
Skype: morgancheto
Пол: Жена

Re: Питки

Мнениеот bobi_84 » Вто Дек 01, 2009 6:55 pm

Eто го моето искренно и най -голямо хоби.Готвенето това е страста ми.Браво!Морганче.. [107.gif]

"И най - обикновеното нещо придобива очарование щом започнем да го крием" -“ Портретът на Дориан Грей “
Аватар
bobi_84
V.I.P.
V.I.P.
 
Статус:
Мнения: 2700
Регистриран на: Пет Ное 27, 2009 11:41 pm
Местоположение: Варна
Skype: stanoi4o1

Re: Питки

Мнениеот toniak » Вто Дек 01, 2009 8:21 pm

не мога да не се запиша тук [yahoo_06.gif]
обичам да готвя ... но страст са ми сладкарските неща - но само да ги правя, по принцип не обичам да ям сладко.
за месенето .... [icon_mrgreen1.gif] признавам си че не мога ... има кой д аме научи ... но още се дърпам ... но твоите питки Морган изглеждат страхотно [480.gif]
ще следя темата ...и се надявам да обменяме хватки и рецепти [yahoo_36.gif]
Аватар
toniak
пристрастен
пристрастен
 
Статус:
Мнения: 485
Регистриран на: Пет Ное 27, 2009 5:43 pm
Местоположение: тук някъде ...
Skype: toni.tez

Re: Питки

Мнениеот Моргана » Вто Дек 01, 2009 8:34 pm

охх Тони аз обичам сладкарските работи, ама обичам и да ги ям [yahoo_10.gif] [yahoo_10.gif] [yahoo_10.gif]

ще пусна тема и за тях, има какво да споделим и там [107.gif]
Vanity is definitely my favorite sin...

Изображение Изображение
Аватар
Моргана
Администратор
Администратор
 
Статус:
Мнения: 9090
Регистриран на: Пет Ное 27, 2009 1:25 am
Местоположение: във форума...
Skype: morgancheto
Пол: Жена

Re: Питки

Мнениеот viki_17 » Вто Дек 01, 2009 8:40 pm

Моргана, добре си се сетила. Чудесна темичка. С удоволствие ще пиша за това, което мога и ще науча нещо, което не знам. [difus_victory.gif]
По късно ще дам рецепти, които са ми любими. [28315_761 (1).GIF]
Изображение
Image
- Животът е дълъг, ако е пълен…Нека го измерваме с постъпки, а не с време...Сенека
Аватар
viki_17
Дървен философ
Дървен философ
 
Статус:
Мнения: 8958
Регистриран на: Пет Ное 27, 2009 5:30 pm
Местоположение: Перник
Skype: velikdenche
Пол: Жена

Re: Питки

Мнениеот toniak » Вто Дек 01, 2009 8:44 pm

Мо[size=150][/size]ргана написа:охх Тони аз обичам сладкарските работи, ама обичам и да ги ям [yahoo_10.gif] [yahoo_10.gif] [yahoo_10.gif]

ще пусна тема и за тях, има какво да споделим и там [107.gif]


супер и там ще се разпиша, а тук за сега ще ви следя само - докато се науча или по скоро се престраша да меся [yahoo_06.gif]
[480.gif]
Аватар
toniak
пристрастен
пристрастен
 
Статус:
Мнения: 485
Регистриран на: Пет Ное 27, 2009 5:43 pm
Местоположение: тук някъде ...
Skype: toni.tez

Re: Питки

Мнениеот Vihar » Вто Дек 01, 2009 9:11 pm

От ден-два си мисля че трябва до си имаме и кулинарна темичка тук и какво ми виждат очите - тя вече е факт.Браво Морганче. [6305_419.GIF] [6296_362.GIF]
Изображение
Ти виждаш нещата и питаш "защо?",
аз мечтая за неща, които никога не са били и питам "защо не?"
Джордж Бърнард Шоу
Аватар
Vihar
Модератор
Модератор
 
Статус:
Мнения: 2905
Регистриран на: Пет Ное 27, 2009 10:41 am
Местоположение: пак там
Skype: celleri55
Пол: Жена

Re: Питки

Мнениеот danadani » Сря Дек 02, 2009 11:13 am

морган само със гледане на таз красота не става!дай рецептата!аз съм специалист по манджите,ще ви напиша рецепта по бъдни вечер за нещо постно!умея един страхотен бобник да правя!
danadani
фен
фен
 
Статус:
Мнения: 156
Регистриран на: Съб Ное 28, 2009 9:40 am

Re: Питки

Мнениеот Моргана » Сря Дек 02, 2009 11:19 am

danadani написа:морган само със гледане на таз красота не става!дай рецептата!аз съм специалист по манджите,ще ви напиша рецепта по бъдни вечер за нещо постно!умея един страхотен бобник да правя!


Дани довечера ще напиша рецептата за новогодишната, тази за Бъдни вечер я правя на око сол, брашно, вода, сода, щипка захар, лъжича оцет, и съвсем малко мая, за да не става кафеникава, и за да бухне, че хич не обичам сплескани пити....
Vanity is definitely my favorite sin...

Изображение Изображение
Аватар
Моргана
Администратор
Администратор
 
Статус:
Мнения: 9090
Регистриран на: Пет Ное 27, 2009 1:25 am
Местоположение: във форума...
Skype: morgancheto
Пол: Жена

Re: Питки

Мнениеот danadani » Сря Дек 02, 2009 11:26 am

ок!и да напишеш и за украсите че са интересни!трябва да си сигурна че ще ги направя!!!!!пиши и за нещо вкусно еврейско!
danadani
фен
фен
 
Статус:
Мнения: 156
Регистриран на: Съб Ное 28, 2009 9:40 am

Re: Питки

Мнениеот Моргана » Сря Дек 02, 2009 11:41 am

Украсите сега мога да ти ги напиша, едното е грозд, другото пиленца и цветя

пиленцата ги правя като завържеш на възел тесто, което си направила като шнур с дебелина 1 см някъде...

овормяш човката, слагаш 2 зърна чер пипер за очички, оформяш опашката и с вилицата и правиш нещо като перца, влачиш самата вилица по опашката и става, от горе в/у пиленцето правиш малки топчета за яйчица и става...

Грозда се прави с много продълговати топчета, редиш първия пласт на триъгълник, след това втория пласт пак така, но намаляваш с по един ред от страни и така докато стигнеш до 1 топченце, става пирамидка, насукваш шнурчета много тънки и ги завишаш на питката, като ластари да станат...

цветята.... - разточваш много тънка кора, вземаш чаша - отвора да е толкова голям колкото искаш да са ти цветята...и изрязвяш кръгчета
единя вариант за цвете е редиш на питката като застъпваш на половината всяко кръгче/редиш ги в кръг/ - слагаш 3 или 4 кръгчета, зависи колко са големи, в средата там където са се затъпили най много, с палеца ги натискаш в питката, и цветето става, взимаш още едно кръгче правиш го на фуния и забучваш в дупката която ти се е получила

розата се прави така

кръгчетата ги редиш на масата и ги застъпваш но не в кръг както горните а в права линия, редиш 4-5 колкото искаш да е гъста розичката, хващаш най долното и завиваш на руло без да натискаш - всички кръгчета, с ножа режеш рулцето наполовина, и имаш 2 розички, слагаш ги така като са без да ги пипаш, колкото по-слабо си навила рулото, толкова по разперена е розата, понеже бухва при печене много, трябва да е доста хлабово...

Трик ако искаш фигуркитге ти да не бухват, а да си останат такива каквито ги виждаш, отделеното тесто което си оставила за тях го месиш с много брашно да стане твърдо, но не ронливо, че иначе ще се къса и няма да направиш нищо, колкото по-твърдо е тестото за фигурките, толкова по-малко се надигат при печене...

Надявам се да съм обяснила добре, ако не съм по коледа ще снимам стъпка по стъпка като тръгна да меся, че хич ме няма в обяснениета [yahoo_10.gif]
Vanity is definitely my favorite sin...

Изображение Изображение
Аватар
Моргана
Администратор
Администратор
 
Статус:
Мнения: 9090
Регистриран на: Пет Ное 27, 2009 1:25 am
Местоположение: във форума...
Skype: morgancheto
Пол: Жена

Re: Питки

Мнениеот viki_17 » Сря Дек 02, 2009 3:17 pm

Това са питките, които правя!
Слънчогледова
продукти:
1 кг. брашно, 1/2 жива мая, 4 яйца, 1 л. захар, сол на вкус, 1/2 пак. масло, 1/2 мл. прясно мляко.
Измесеното тесто се дели на 2 части, разточват се на кори, намазват се с мазнина, слагат се една в/у друга и се увиват на руло. От двата края се отрязва по-малко и се прави питка, която се поставя в средата на тавата. Рулото се нарязва на триъгълници и парчетата се подреждат около питката. Втасва 30 мин. , намазва се с жълтък и се пече.

Погача
продукти:
2 кг. брашно, 6 яйца, 1 коф. пр. мляко, 1 коф. кис. мляко /и двете да са хладки/, 1 ч.ч. олио, 1 пак. масло, щипка захар, сол на вкус, мая колкото кибр. кутийка.
Всичко се измесва добре. Втасва, и пак се измесва и пак втасва. Разделя се на 7 части, които се разточват и всяко парче се превързва по отделно, непревързано остава средното. Пече се в дълбока тава и се поръсва с маково семе.

Извинявам се, ако давам нещо, което вече знаете. Да ви е сладко!
[10657_441.GIF]
Изображение
Image
- Животът е дълъг, ако е пълен…Нека го измерваме с постъпки, а не с време...Сенека
Аватар
viki_17
Дървен философ
Дървен философ
 
Статус:
Мнения: 8958
Регистриран на: Пет Ное 27, 2009 5:30 pm
Местоположение: Перник
Skype: velikdenche
Пол: Жена

Re: Питки

Мнениеот Моргана » Сря Дек 02, 2009 5:54 pm

Новогодишна пита

1 кубче мая /или 2 пакетчета суха/ се размива в 300 мл. прясно мляко, леко притоплено+1 с.л. захар и брашно да стане гъсто колкото боза.

брашно - около 800-900 гр. пресято 3 пъти

250 мл. прясно мляко / хладко/
4 яйца / отделя се 1 жълтък за намазване/
1/2 ч.л. сол
3 с.чл. олио
2 с.л. оцет
замесва се мекто тесто, оставя се да втаса, пак се меси, слага се в тава, украсява се, и се слага във студена фурна, на 150 градуса...
като удвои обема си се намазва се с жълтъка разбит с малко олио, пече се час и половина на 150 градуса, след като се извади се намазва с чисто масло обилно и и се завива с кърпа "да си обиколи нивата"

Трикове които знам за тестото:
когато оставяте тесто да втасва, за да не хваща коричка, се намазва с олио отгоре
тестото трябва да е меко колкото месестата част на ухото ви [difus_victory.gif]

Vanity is definitely my favorite sin...

Изображение Изображение
Аватар
Моргана
Администратор
Администратор
 
Статус:
Мнения: 9090
Регистриран на: Пет Ное 27, 2009 1:25 am
Местоположение: във форума...
Skype: morgancheto
Пол: Жена

Re: Питки

Мнениеот Vihar » Сря Дек 09, 2009 1:51 pm

Поача със сирене
на турски наистина е поача ( без Г, както сме му свикнали ние)
Т.е. с "Г" е (poğaça), HO "г"-то НЕ се чете

Изображение



Продукти:
1бр.-яйце+жълтък за намазване
1п-суха мая/7гр/
3с.л.-кисело мляко
1/2ч.ч.-топла вода
1ч.л.-захар
1ч.л.-сол
1/2ч.ч.-олио
Брашно колкото поеме....

За сместа по желание:
Сирене с магданоз,кашкавал,кайма/запържена/,кренвирши,шунка....и др.

Първо се смесват сухите съставки/мая,сол,захар,брашно/и се прибавят към тях яйцето,киселото мляко,водата,олиото.Меси се меко тесто.....Оставя се за около час да почине.След това се точи на лист с дебелина около 1/2см.и с чаша се режат кръгчета.В тях се слага плънка,която може да бъде всичко по желание-сирене с магданоз,кашкавал,кренвирши,кайма....Затварят се кръгчетата и се притискат краищата с вилица,като на мида.Редят се на малко разтояние в тавичка намаслена и поръсена с брашно и се оставят хубаво да втасат на топло.След това се мажат с жълтък и се поръсват с черен сусам/чьорек оту/и се пекът на 180гр.докато се зачервят.Вадят се веднага от фурната и се покриват с кърпа за кратко- де не са с твърда кора.
Изображение
Ти виждаш нещата и питаш "защо?",
аз мечтая за неща, които никога не са били и питам "защо не?"
Джордж Бърнард Шоу
Аватар
Vihar
Модератор
Модератор
 
Статус:
Мнения: 2905
Регистриран на: Пет Ное 27, 2009 10:41 am
Местоположение: пак там
Skype: celleri55
Пол: Жена

Re: Питки

Мнениеот Моргана » Чет Дек 24, 2009 7:57 pm

да ви се похваля с питката ми за Бъдни вечер [107.gif]
Изображение
Vanity is definitely my favorite sin...

Изображение Изображение
Аватар
Моргана
Администратор
Администратор
 
Статус:
Мнения: 9090
Регистриран на: Пет Ное 27, 2009 1:25 am
Местоположение: във форума...
Skype: morgancheto
Пол: Жена

Re: Питки

Мнениеот Gabie » Пет Мар 19, 2010 3:58 pm

zigs, [10665_504.GIF] за рецептата.

Множко ми идват 5 кг брашно. Ако ми излезе добре, трябва да организирам събиране на сънародниците [107.gif] .
Аватар
Gabie
V.I.P.
V.I.P.
 
Статус:
Мнения: 1478
Регистриран на: Пет Ное 27, 2009 10:15 am
Местоположение: Moraira, между небето и морето
Skype: rhz-63

Re: Питки

Мнениеот zigs » Пет Мар 19, 2010 4:33 pm

Gabie написа:zigs, [10665_504.GIF] за рецептата.

Множко ми идват 5 кг брашно. Ако ми излезе добре, трябва да организирам събиране на сънародниците [107.gif] .

Аз имам трима мъже в къщи и са големи лакомници [laie67dgirltv7.gif] и тая доза ми е супер има моменти дори не ми стига [happy0195.gif]
Изображение
1101159Mwmr68QF.gif
Аватар
zigs
Харем
Харем
 
Статус:
Мнения: 4919
Регистриран на: Вто Дек 08, 2009 2:09 pm
Местоположение: Кипър
Skype: zigs75
Пол: Жена

Re: Питки

Мнениеот nezemna » Пет Мар 19, 2010 7:58 pm

Ей, мерси за споделените рецепти [11363_980.GIF]
Аз най-често правя месеницата на Сладка хапка, че се прави бързо и не е нужно много време за втасване. Също у нас много се харесват и пърленките на Венс от Гответе с мен , а сина ми най-обича обикновени добружанки. Ако някой го интересува някоя от тези рецепти ще ги напиша, въпреки че съм сигурна-вие ги знаете.
Моргана, направо ме разби с тези питки-много са ти хубави, и останалите снимки на другите кулинарки също. Поздравления [difus_good.gif]
asi58bolumbgaudiodvbrip
Аватар
nezemna
пристрастен
пристрастен
 
Статус:
Мнения: 357
Регистриран на: Вто Дек 01, 2009 7:15 pm

Re: Питки

Мнениеот Моргана » Пон Мар 22, 2010 12:04 pm

Болярска пита

Изображение


1/2 ч.ч. олио,
около 1кг. брашно;
4 бр. яйца;
1с.л. сол;
1с.л. захар;
1 пакет суха мая;
400мл. хладка вода,
1/4ч.л. сода разбита в 2с.л. кисело мляко;
100гр, препържено масло.

Брашното с маята се пресява и се прави кладенче.Вътре се сипват олиото, киселото мляко със содата, солта, захарта, водата и яйцата(единият жълтък се отделя за намазване на питката).
Замесва се меко тесто и се разделя на 4 топки.Топките престояват известно време да се отпуснат(поставени в/у брашно и завити с мокра кърпа), но не и да втасат.
Всяка топка се разточва на кора около 40-45см.Налагат се една върху друга, като всяка се намазва с масло.Завиват се на руло и се усуква.Поставя се в тава намазана с мазнина навита като охлюв.Когато втаса много хубаво(да увеличи два пъти обема си) се намазва с жълтък който е разбит с малко олио и се пече в предварително загрята фурна на 210градуса.Пече се около 25-30мин, като фурната накрая се намалява на 150-170градуса.Като се извади питката се напръсква с вода и се завива с кърпа.


става и за машина за хляб
Vanity is definitely my favorite sin...

Изображение Изображение
Аватар
Моргана
Администратор
Администратор
 
Статус:
Мнения: 9090
Регистриран на: Пет Ное 27, 2009 1:25 am
Местоположение: във форума...
Skype: morgancheto
Пол: Жена

Re: Питки

Мнениеот viki_17 » Сря Мар 24, 2010 12:04 am

Момичета, благодаря за рецептите! [10665_504.GIF]

Моргана, тази пита обезателно ще я пробвам! [yahoo_33.gif]
Изображение
Image
- Животът е дълъг, ако е пълен…Нека го измерваме с постъпки, а не с време...Сенека
Аватар
viki_17
Дървен философ
Дървен философ
 
Статус:
Мнения: 8958
Регистриран на: Пет Ное 27, 2009 5:30 pm
Местоположение: Перник
Skype: velikdenche
Пол: Жена

Следваща


  • Advertisement

Назад към Кът за кулинарките

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта